Svjetski dan intelektualnog vlasništva - Inovacija za zelenu budućnost

 

Mostar, 22. travnja 2020. – Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja, ove se godine obilježava pod sloganom „Inovacija za zelenu budućnost”.

Svjetska kampanja za intelektualno vlasništvo 2020. stavlja inovaciju - i prava intelektualnog vlasništva koja podržavaju takve inovacije - u središte napora za stvaranje ‘zelene budućnosti’.

„Odluke koje donosimo danas oblikovat će naše sutra. Zemlja je naš dom. Moramo se brinuti za to”, istaknuli su tim povodom iz Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine također se pridružuje kampanji koja promovira brojne izumitelje i kreativce širom svijeta koji biraju ‘zelenu budućnost’ - žene, muškarce i mlade koji rade na čistijim alternativama postojećim tehnologijama temeljenim na fosilnim gorivima i boljim i održivijim sustavima upravljanja hranom i prirodnim resursima koristeći sustav intelektualnog vlasništva.

U povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana intelektualnog vlasništva razmatraju se načini na koje patentni sustav potiče inovacije, odnosno razvoj i širenje ekološki prihvatljivih tehnologija, kako dizajnersko razmišljanje i prava dizajna zajedno podržavaju optimalno korištenje resursa i omogućuju dizajnerima da ulože svoje vrijeme i talent u stvaranje korisnih, atraktivnih i ekološki prihvatljivih proizvoda za potrošače, kako zaštitni znaci i drugi identifikatori podržavaju nastanak i rast poduzeća izgrađenih na načelima održivosti okoliša, omogućujući im da nude širi spektar ekološki prihvatljivih proizvoda i usluga, kako prava, poput oznaka zemljopisnog podrijetla, potiču održiviju uporabu prirodnih resursa i kako zaštita novih biljnih sorti promovira razvoj otpornijih kultura kao potporu globalnoj sigurnosti hrane te kako stvaratelji - koji putem autorskih prava mogu zaraditi za život od svog rada - mogu igrati ključnu ulogu u stvaranju vizije 'zelene budućnosti' i njezinih neizmjernih koristi.

„Naša predanost, izbori koje svakodnevno pravimo, proizvodi koje kupujemo, istraživanja koja financiramo, tvrtke koje podržavamo te politike i zakoni koje razvijamo odredit će koliko je naša budućnost 'zelena'. Ali, s inovativnim razmišljanjem i strateškom uporabom prava intelektualnog vlasništva, održivost je na dohvat ruke. Pridružite nam se u istraživanju uloge koju inovacije i prava intelektualnog vlasništva imaju u otvaranju puta ka 'zelenoj budućnosti'. Podijelite svoje omiljene 'zelene' inovacije i recite nam kako ćete poboljšati svoje 'zelene' vjerodajnice“, poruka je iz WIPO-a u povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva 2020.