Poziv američkom predsjedniku da podrži privremeno odricanje od prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv COVID-a

 

Mostar, 15. travnja 2021. - Više od 170 bivših šefova država i vlada i nobelovaca pozvali su u otvorenom pismu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena  da podrži privremeno odricanje od prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv bolesti COVID-19 s ciljem bržeg okončanja pandemije.

U pismu se posebno traži od predsjednika Bidena da podrži prijedlog južnoafričke i indijske vlade u  Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) o privremenom odricanju od prava intelektualnog vlasništva koja se odnose na cjepiva i tretmane protiv bolesti COVID-19 jer bi sadašnjim tempom proizvodnje cjepiva većina siromašnih država čekala barem do 2024. godine da postigne masovnu imunizaciju protiv te bolesti.

 „Predsjednik Biden je rekao da nitko nije siguran dok svi nisu sigurni, a sada sastanak G7 predstavlja sjajnu priliku da se pokaže globalno vodstvo koje samo SAD može osigurati”, poručio je bivši britanski premijer Gordon Brown aludirajući na predstojeći sastanak skupine najbogatijih zemalja svijeta.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz upozorio je da će „nove mutacije virusa i dalje uzimati živote i ugrožavati našu povezanu globalnu ekonomiju sve dok svi, posvuda ne budu imali pristup sigurnom i učinkovitom cjepivu”.

Pismo je koordinirala udruga People’s Vaccine Alliance, koalicija u kojoj je okupljeno pedesetak humanitarnih i razvojnih organizacija.

Cjelovito pismo i popis potpisnika možete pogledati ovdje