Održan webinar „Intelektualno vlasništvo za gospodarske subjekte”

 

 

MOSTAR, 28. travnja 2021. – U sklopu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, u srijedu, 28.travnja 2021. održan je webinar pod nazivom „Intelektualno vlasništvo za gospodarske subjekte.” 

Edukacija je bila namijenjena gospodarskim subjektima, organizacijama za podršku biznisu kao i onima koji su profesionalno zainteresirani za ovu problematiku.

Intelektualno vlasništvo je „neopipljiva“ imovina, ali vrlo često najvrjednija imovina kompanije koju je potrebno kontinuirano unaprjeđivati, ali i zakonski zaštititi od potencijalnih zlouporaba. Imajući u vidu značaj intelektualnog vlasništva u današnjem poslovnom okružju, kao i potrebu podizanja svijesti o zaštiti istog, na webinaru su prezentirane tematske cjeline koje se odnose na patente, žigove, industrijski dizajn i oznake zemljopisnog podrijetla.

Uvodna obraćanja održali su Senad Hromić iz Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH,  Elma Kovačević-Bajtal, ravnateljica Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, Dijana Prljić iz zaklade „Konrad Adenauer“,  te u ime Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Srećko Rikalo, šef Odjela za međunarodni patent, koji je nastavio prezentacijom o zaštiti patenta pred Institutom.

U okviru prezentacije bile su obrađene sljedeće teme: „Što je patent i kako se štiti?“, „Postupak zaštite patenta“, „Značaj zaštite patenta“, „Trajanje zaštite patenta“, „Promjene i prestanak važenja patenata“ te „Kako zaštititi patent u inozemstvu?“.

O zaštiti žiga pred Institutom za intelektualno vlasništvo BiH govorila je Irma Delibašić, ekspert za nacionalni žig u Institutu, koja je imala prezentaciju sa sljedećim temama: „Što je žig i kako se štiti?“, „Apsolutni razlozi za odbijanje prijave žiga“, „Relativni razlozi za odbijanje prijave žiga“, „Postupak zaštite žiga“, „Značaj zaštite žiga“, „Trajanje zaštite žiga“, „Promjene i prestanak važenja žiga“, te „Kako zaštititi žig u inozemstvu?“

Goran Trifković, stručni savjetnik za industrijski dizajn u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH  održao je prezentaciju o zaštiti industrijskog dizajna pred Institutom u okviru sljedećih tematskih cjelina: „Što je industrijski dizajn?“, „Prednosti i značaj zaštite industrijskog dizajna“, „Postupak zaštite industrijskog dizajna“, „Promjene i prestanak važenja industrijskog dizajna“ te „Kako i zašto zaštititi industrijski dizajn u inozemstvu?“.

O zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla pred Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine govorio je Miroslav Marić, stručni savjetnik za međunarodni žig u Institutu. Obrađene teme bile su sljedeće: „Što je oznaka zemljopisnog podrijetla?“, „Predmet zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla“, „Postupak zaštite oznake zemljopisnog podrijetla“, „Međunarodni sustavi zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla“ te „Ekonomski značaj zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla“.

Webinar je okupio oko pedeset sudionika iz gospodarstva, akademske zajednice te odvjetnika.  

Webinar su organizirali Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i zaklada „Konrad Adenauer“.