Sjedinjene Države podržavaju odricanje od zaštite intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv COVID-a

 

WASHINGTON, 5. svibnja 2021. - Trgovinska zastupnica Sjedinjenih Američkih Država Katherine Tai objavila je u srijedu, 5. svibnja izjavu kojom najavljuje potporu Biden-Harrisove administracije odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv bolesti COVID-19.

„Ovo je globalna zdravstvena kriza, a izvanredne okolnosti pandemije COVID-19 zahtijevaju izvanredne mjere. Administracija snažno vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u službi zaustavljanja ove pandemije podržava odricanje od te zaštite za cjepiva protiv COVID-a 19. Aktivno ćemo sudjelovati u pregovorima temeljenim na tekstu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) potrebnim da se to dogodi. Ti će pregovori trebati vremena s obzirom na prirodu institucije koja se temelji na konsenzusu te složenost problema.

Cilj Administracije je što brže donijeti što više sigurnih i učinkovitih cjepiva što većem broju ljudi. Kako je naša opskrba cjepivom američkom narodu osigurana, Administracija će nastaviti pojačavati napore - radeći s privatnim sektorom i svim mogućim partnerima - kako bi proširila proizvodnju i distribuciju cjepiva. Također će raditi na povećanju sirovina potrebnih za proizvodnju tih cjepiva", navodi se u izjavi zastupnice Tai.

Južnoafrička i indijska vlada ranije su podnijele prijedlog u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) za privremeno odricanje od prava intelektualnog vlasništva u vezi s cjepivima i tretmanima protiv bolesti COVID-19 kako bi bila pristupačnija.

Povezane vijesti: Poziv američkom predsjedniku da podrži privremeno odricanje od prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv COVID-a