Poznati dobitnici Europske nagrade za izumitelje 2021.

 

Minhen, 17. lipnja 2021. - Europski ured za patente (EPO) objavio je u četvrtak, 17. lipnja dobitnike Europske nagrade za izumitelje 2021., svoje prestižne godišnje nagrade za inovacije.

Laureati Europske nagrade za izumitelje 2021. su Per Gisle Djupesland (Norveška) za lakšu primjenu nazalnih lijekova, Robert N. Grass i Wendelin Stark (Austrija / Švicarska) za pohranu podataka temeljenu na DNK, Sumita Mitra (Indija / SAD) za uporabu nanoklastera u stomatologiji, Henrik Lindström i Giovanni Fili (Švedska) za fleksibilne solarne ćelije za prijenosne uređaje, Gordana Vunjak-Novaković (Srbija / SAD) za napredak u inženjerstvu tkiva, a za životno postignuće nagradu je dobio Karl Leo (Njemačka) za poboljšanje organskih poluvodiča.

 „U ovim izazovnim vremenima nadahnuto je vidjeti kreativnost i predanost koju su ovi izumitelji pokazali u donošenju inovativnih rješenja u svijet. Njihova postignuća podsjećaju nas da se prepreke mogu prevladati primjenom mašte, znanja i domišljatosti. Sposobnost iznošenja nove ideje na tržište također zahtijeva ustrajnost i poticajno okružje za inovacije, a finalisti i dobitnici Europske nagrade za izumitelje 2021. svi tomu svjedoče", rekao je tom prigodom predsjednik EPO-a António Campinos.

EPO je također objavio da je ustanovio nagradu Mladi izumitelji za inovatore do 30 godina.

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada prvi je put održana kao digitalni događaj.