WHO - WIPO - WTO radionica o inovacijama i pristupu COVID-19 tehnologijama

 

Mostar, 20. rujna 2021. - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Svjetska trgovinska organizacija (WTO) zajednički organiziraju radionicu pod nazivom „Inovacije u COVID-19 tehnologijama i pristup njima - licenciranje intelektualnog vlasništva, prijenos tehnologije i razmjena znanja i informacija o kliničkim ispitivanjima“.

Radionica će se održati u virtualnom obliku u četvrtak, 27. rujna 2021. od 13 do 16 sati.

Sudjelovati mogu predstavnici članica WHO-a, WIPO-a i WTO-a, kao i predstavnici kandidata za članstvo u WTO-u. Online registracija se može obaviti do 26. rujna 2021. Radionica će se održati na engleskom jeziku, bez prevođenja. Privremeni program je dostupan ovdje.

U sklopu Trilateralne suradnje, glavni direktori WTO-a, WHO-a i WIPO-a dogovorili su se, u okviru postojećeg okvira suradnje, organizirati praktične radionice za izgradnju kapaciteta na tehničkoj razini kako bi se poboljšao protok ažuriranih informacija o trenutnom razvoju pandemije i reakcije radi postizanja ravnopravnog pristupa COVID-19 zdravstvenim tehnologijama. Ova će radionica prenijeti informacije za poboljšanje znanja i razumijevanja o tome kako intelektualno vlasništvo, znanje i prijenos tehnologije djeluju u praksi, u odnosu na medicinske tehnologije i srodne proizvode i usluge.

Točnije, radionica ima za cilj ojačati sposobnost članova za procjenu i odgovor na tehnološke potrebe u odgovoru na COVID-19; pregledati odredbe i uvjete koji doprinose uspješnom licenciranju tehnologije, uključujući licenciranje usmjereno na javno zdravstvo, kao i udruživanje intelektualnog vlasništva i znanja; razmjenjivati ​​informacije o tome kako WHO, WIPO i WTO mogu pomoći svojim članovima u razvoju ekosustava koji omogućuje međunarodni prijenos tehnologije; i više, objavili su organizatori.