WIPO pokrenuo program Globalne nagrade – u prvom krugu nagrađuje mala i srednja poduzeća

 

Mostar, 17. prosinca 2021. – Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) pokrenula je novi program nazvan Globalne nagrade (Global Awards - www.wipo.int/global-awards) za odavanje priznanja iznimnim poduzećima i pojedincima koji koriste intelektualno vlasništvo (IV) za kreiranje pozitivnog učinka u zemlji i inozemstvu.

U prvom krugu dodjele nagrada bit će nagrađena mala i srednja poduzeća (MSP), a dobitnici će biti objavljeni u srpnju 2022. Mala i srednja poduzeća najveći su poslovni sektor u mnogim zemljama, a živahan i inovativan sektor malih i srednjih poduzeća ključan je za gospodarski rast i razvoj države. Ostale kategorije nagrada, kao što su one za žene i mlade, uslijedit će idućih godina, priopćio je WIPO.

Bilo koji MSP iz države članice WIPO-a može se prijaviti za nagradu do 14. ožujka 2022., nakon čega će neovisno povjerenstvo eminentnih pojedinaca odabrati pet pobjednika. Kriteriji sudaca uključivat će uspješnu komercijalizaciju intelektualnog vlasništva, pozitivan društveni učinak i uvažavanje regionalne i druge raznolikosti.

Prijave se šalju putem online obrasca na jednom od šest službenih jezika UN-a (arapski, kineski, engleski, francuski, ruski ili španjolski).

Sudionici bi trebali posebno objasniti kako se IV koristi za postizanje korporativnog uspjeha, uključujući gospodarski/društveni/kulturni učinak, te napore uložene u promicanje ravnopravnosti spolova i suočavanje s razvojnim izazovima.

Kako je objavio WIPO, ovaj novi pothvat izraz je Srednjoročnog strateškog plana Organizacije, kojim se nastoji stvoriti svijet u kojem su inovacije i kreativnost s bilo kojeg mjesta podržane intelektualnim vlasništvom za dobrobit svih.

Prva skupina pobjednika bit će pozvana u WIPO kako bi primili svoje nagrade tijekom skupština WIPO-a od 15. do 22. srpnja 2022.