Asocijacija inovatora BiH: Ostvaren najveći uspjeh u povijesti sudjelovanja na izložbama

Mostar, 12. siječnja 2023. – Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine sudjelovali su u prvoj on-line izložbi inovacija koju je organizirala Nacionalna asocijacija inovatora Sjeverne Makedonije.

Kako se navodi u priopćenju Asocijacije inovatora BiH, njihovi članovi ostvarili su „najveći uspjeh u svojoj 28 godina dugoj povijesti promoviranja bosanskohercegovačkog tehničko-tehnološkog stvaralačkog potencijala na svjetskim izložbama“.

Mensura Pašić iz Tuzle dobila je plaketu i zlatnu medalju za „Cjevčicu za spajanje narukvice sa satom“, kao i Fikret Alić, također iz Tuzle, za „Fleksibilni termo-akumulacijski  konvektivni emiter“. Treći laureat Merim Aličić iz Živinica dobio je oba priznanja za „Desulfurizator za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih kotlovnica“.

Skopski žiri dodijelio je oba priznanja i već dobro poznatoj inovaciji treće inovatorske generacije obitelji Ferizović iz Bihaća (Samida Ferizović, Silmija Topoljak-Ferizović i Harun Ferizović) za „Vertikalnu vjetroturbinu sa samopodešavajućim stacionarnim lopaticama“, nagrađivanoj ove godine zlatnim medaljama na izložbama od Nürnberga do Seula, navodi se u priopćenju Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Zlatne medalje dobili su: Banjalučanin Zoran Dujaković za „Podvodni punjač plinovitih ili tekućih medija“; Sarajlija Armin Hujić za „Prilagodljivi rezervoar za bojlere“, Emsad Halilović iz Kladnja za „Evakuator crijevnog sadržaja“ i Cazinjanin Husnija Kapić za „CNC stroj za rezanje poroznih materijala“.

Kao značajnija priznanja, koja su do sada dobili, iz Asocijacije inovatora BiH navode priznanja marokanskog kralja Hasana II, pape Ivana Pavla II, Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo , „Plaketu Bosne i Hercegovine“, priznanja Internacionalne lige humanista, Međunarodnog centra za mir, zahvalnicu Direkcije za europske integracije BiH, Ruske akademije znanosti i Državnog tajništva za europske poslove Francuske.