Povrede prava intelektualnog vlasništva velika prijetnja malim i srednjim poduzećima u EU

Mostar, 2. veljače 2023. - Kršenje prava intelektualnog vlasništva veliki je rizik za profitabilnost i opstanak malih i srednjih poduzeća (MSP), navodi se u zajedničkom izvješću EUIPO-a, putem Europskog opservatorija za povrede prava intelektualnog vlasništva i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 

Izvješće „Rizici nedopuštene trgovine krivotvorinama za mala i srednja poduzeća”, objavljeno krajem siječnja, također pokazuje da mala i srednja poduzeća čije je intelektualno vlasništvo povrijeđeno imaju 34 % manju vjerojatnost da će preživjeti nakon 5 godina. Ovo je posebno problem za neovisna mala i srednja poduzeća koja nisu dio velike korporativne grupe i za mala i srednja poduzeća koja stradaju od kršenja patenata.

Kineska krivotvorena roba daleko je najčešći izvor krivotvorene robe koja krši intelektualno vlasništvo malih i srednjih poduzeća, prema izvješću, predstavljajući 85 % zapljena povezanih s internetskom prodajom (online) i 51 % globalnih zapljena izvanmrežne (offline) prodaje.

Najčešće ciljani lažni proizvodi su električni strojevi i elektronika (30 % zapljena), odjeća (18 %), parfemi i kozmetika (10 %) te igračke i igre (također 10 %). Štoviše, mnogi od njih su ispod standarda, često predstavljaju prijetnju zdravlju i sigurnosti potrošača.

Što se tiče načina uporabe, oko polovice lažnih proizvoda zaplijenjenih na granicama EU-a koji su kršili prava intelektualnog vlasništva malih i srednjih poduzeća kupljeno je putem interneta.

Više informacija o temi i cijelo izvješće dostupni su ovdje.