EPO objavio patentni indeks za 2022., nastavak rasta prijava

Mostar, 29. ožujka 2023. – U 2022. godini podneseno je 193.460 prijava Europskog patenta, što predstavlja porast od 2.5% u odnosu na 2021. godinu, objavio je Europski ured za patente (EPO) u statističkom izvješću Patentni indeks 2022.

Navedeno povećanje prijava svojevrsni je novi rekord i preliminarni pokazatelj ulaganja kompanija u istraživanje i razvoj unatoč globalnoj gospodarskoj neizvjesnosti, objavio je EPO.

Pet zemalja iz kojih je zaprimljen najveći broj prijava Europskog patenta su SAD (čak 25% od ukupnog broja podnesenih prijava), Njemačka, Japan, Francuska i Kina koja je udvostručila broj prijava u posljednjih pet godina. Broj prijava iz 39 država članica EPO-a je nepromijenjen i čini 44% svih patentnih prijava. Iz Bosne i Hercegovine, kao države proširenja EPO-a, podneseno je sedam prijava (u 2021. podnesena je jedna prijava).

Huawei je četvrti put od 2017. bio vodeći podnositelj prijava patenta pri EPO-u, a slijede ga LG, Qualcomm, Samsung i Ericsson. U prvih deset nalaze se četiri tvrtke iz Europe, dvije iz Južne Koreje, dvije iz SAD-a te po jedna iz Kine i Japana. Međutim, jednu od pet patentnih prijava iz Europe podnio je pojedinačni izumitelj ili malo ili srednje poduzeće. Udio prijava s europskih sveučilišta i javnih istraživačkih organizacija blago se povećao na 7%, objavio je EPO.

Digitalne komunikacije (+11,2% u odnosu na 2021.) ponovno je bilo područje s najvećim brojem patentnih prijava prošle godine, a odmah iza njega slijede medicinska tehnologija (+1,0%) i računalna tehnologija (+1,8%). Električni strojevi/aparati/energija (+18,2%), područje koje uključuje izume povezane s čistom energijom, bilo je najbrže rastuće među prvih deset tehnoloških područja, djelomično potaknuto procvatom baterijskih tehnologija (+48,0%), priopćio je EPO.

Više na sljedećoj poveznici.