„Herpatent“ ostvario zapažen nastup na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023

Mostar, 26. listopada 2023. - Članovi Udruge izumitelja „Hercegovački patenti“ (Herpatent) ostvarili su zapažen nastup na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023, održanoj od 12. do 14. listopada 2023. u Zagrebu.

Član Udruge Branko Milićević osvojio je zlatnu medalju za tihi usisavač, a srebrnu za univerzalnu utovaračku korpu. Pet certifikata koji potvrđuju vrijednost predstavljene inovacije dodijeljeni su članovima Ivanu Milićeviću za dealkoholizator vina, Branku Milićeviću za kamp-prikolicu promjenjive visine i teleskopska vrtna hidraulična kliješta, Nikoli Mariću za višenamjensku vrećicu i Zoranu Kutli za 'napravu za čeljusti kliješta protiv raširivanja čeljusti'.

Izložbu održanu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizirali su Hrvatska zajednica inovatora uz suorganizatore Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, Hrvatsku zajednicu tehničke kulture, IFIA – međunarodnu asocijaciju inovatora i Sveučilište u Zagrebu.

Kako je priopćeno iz Hrvatske zajednice inovatora, na izložbi je predstavljeno više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevnice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-up tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Moldavije, Češke, Belgije, Kine, Irana, Poljske i Srbije.

 

  

Izvor: nsk.hr           Branko Milićević