Održani redoviti koordinacijski sastanci EUIPO-a

 

Alicante, 23. i 24. listopada 2023. - Redoviti koordinacijski sastanci Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO Liaison Meetings), službeni su forum na kojem EUIPO, nacionalni i regionalni uredi za intelektualno vlasništvo država članica Europske unije, zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, zemlje članice Europskog udruženja za slobodnu trgovinu, kao i predstavnici udruženja korisnika i drugih međunarodnih organizacija, putem svojih predstavnika, sudjeluju u raspravama i razmjenama mišljenja u svezi s najnovijim dostignućima i praksama na području intelektualnog vlasništva.

Na prošlotjednom 21. koordinacijskom sastanku posvećenom razvoju suradnje, sudionici su informirani o mjerama poduzetim kao odgovor na stanje u Ukrajini s posebnim osvrtom na provedbu 11. paketa sankcija Europske unije. Dat je zajednički osvrt na postojeće projekte koji se provode unutar Mreže Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPN) i iznijeta su iskustva pojedinih nacionalnih i regionalnih ureda za intelektualno vlasništvo u provedbi istih. Tijekom sastanka prezentirani su i okvirni planovi u svezi s budućim međunarodnim suradnjama koje EUIPO planira ostvariti sa zemljama Istočnog partnerstva koje uključuju Gruziju Moldaviju i Ukrajinu.

Na 30. Koordinacijskom sastanku posvećenom žigu sudionicima je prezentiran prijedlog zajedničkih praksi u svezi s CP13 i CP14, čiji su ciljevi uspostava zajedničkog razumijevanja općeg pojma loše vjere i drugih povezanih koncepata te uspostava zajedničkog razumijevanja pojmova javnog poretka. Sudionicima sastanka predstavljena je projektna definicija CP16 znakova koji opisuju predmet robe ili usluga.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i iskustva o utjecaju umjetne inteligencije (AI) na područje prava intelektualnog vlasništva s posebnim naglaskom na temu regulacije metaverzuma (Metaverse) i nezamjenjivih tokena (NFT), kao i utjecaju digitalizacije i novih tehnologija na ispitivanje roba i usluga.