Делегација Института учествовала у раду регионалне конференције о дигитализацији и интелектуалној својини

 

Бања Лука, 17. јуна 2019. – Делегација Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине учествовала је у раду регионалне конференције „Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак“, која је одржана у понедељак, 17. јуна у Бањалуци у организацији Института за јавну политику.

Директор Института за интелектуалну својину БиХ Јосип Мерџо био је један од панелиста у оквиру теме „Ауторска права и савремена пиратерија у доба интернет револуције“. У делегацији Института били су још замјеница директора Љубица Козић и Татјана Витомир, стручна сарадница за сродна права.

Стручњаци из регије и Европске уније су на основу личних искустава и примјера из праксе разговарали о томе подстиче ли дигитализација пиратерију, шта нам доноси нова европска директива о ауторском праву, како подстаћи јачање интелектуалног капацитета друштва у развоју, као и о предностима ефективне заштите ауторског и сродних права.

У оквиру панела „Медијски монопол на западном Балкану: Која је улога државе” дискутовано је о значају заштите интелектуалне својине за економију земље, како провести европску агенду у овој области и припремити јавност и институције за спровођење прописа. Учесници овог панела, између осталих, били су предсједници влада Републике Србије Ана Брнабић и Републике Српске Радован Вишковић.

Заштита интелектуалне својине изузетно је значајна за раст привреде сваке земље, али и на путу ка пуноправном чланству земаља западног Балкана у Европској унији, истакнуто је на конференцији.