Обиљежен Свјетски дан интелектуалне својине

 

Мостар, 26. априла 2022. -  Свјетски дан интелектуалне својине обиљежава се сваке године 26. априла, са циљем промовисања улоге коју права интелектуалне својине имају у подстицању креативности и иновативности. Овогодишња тема „Интелектуална својина и млади: Иновација за бољу будућност” ставља нагласак на иновације и креативност младих, препознајући њихов огроман потенцијал да пронађу нова и боља рјешења која подржавају прелазак ка одрживој будућности.

“Када имате одличну идеју за производ или услугу, увијек ће постојати људи који ће хтјети дуплицирати ваш успјех и продати ваше идеје као своје. За многа предузећа интелектуална својина штити више од саме идеје или концепта – она штити стварну пословну имовину која може бити саставни дио основних услуга пословања и укупне дугорочне одрживости“, изјавио је шеф Секције операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру при Делегацији ЕУ у БиХ Жил Ребате (Gilles Rebattet), на конференцији одржаној данас у Мостару поводом Свјетског дана интелектуалне својине.

Конференцију је организовао Институт за интелектуалну својину БиХ у сарадњи са пројектом  Европске уније који ради на унапређењу система права интелектуалне својине у БиХ те побољшању конкурентности и иновативности привреде БиХ.

“Свјетски дан интелектуалне својине представља прилику за младе људе да спознају концепт  интелектуалне својине, како он утиче на стварање прихода, отварање нових радних мјеста те на који начин могу своје идеје претворити у стварност”, изјавио је директор Института за  интелектуалну својину БиХ Јосип Мерџо.

На конференцији су представљени облици интелектуалне својине у БиХ са посебним фокусом на област патената, жигова, индустријског дизајна и ознака географског поријекла.

“Широм свијета, млади људи преузимају изазове иновација, користећи своју енергију и домишљатост, радозналост и креативност како би се усмјерили према бољој будућности. Млади људи размишљају, замишљају, стварају и пуштају своје идеје у свијет, обогаћујући свако друштво новим креативним достигнућима”, изјавио је вођа тима пројекта 'ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ' Миодраг Марковић.

На конференцији додијељена је и овогодишња награда Института за интелектуалну својину БиХ под темом „Изградимо бољу будућности уз иновације, креативност и интелектуалну својину“.

Добитници награда су:

1.            Асад Грабовица, Мирза Неимарлија, Керим Оруч за рад „Роботски батлер - Мр. Боб“

2.            Кенан Наздрајић за рад „Иновацијама младих предузетника ка боЉој будућности - Минималистичка векторска илустрација“

3.            Сарах Милановић за рад „Мозаик Бугојанске Гимназије“

Конференцији је присуствовало преко 60 учесника, представника пословних инкубатора, стартап, пословне и академске заједнице

Обиљежавање Свјетског дана интелектуалне својине је била прилика да се јавност упозна са концептом интелектуалне својине, те како она утиче на стварање прихода, отварање нових радних мјеста и на који начин се властите идеје могу претворити у вриједан производ или услугу.