Асоцијација иноватора БиХ: Остварен највећи успјех у историји учествовања на изложбама

Мостар, 12. јануара 2023. – Чланови Асоцијације иноватора Босне и Херцеговине учествовали су у првој онлајн изложби иновација коју је организовала Национална асоцијација иноватора Сјеверне Македоније.

Како се наводи у саопштењу Асоцијације иноватора БиХ, њихови чланови остварили су „највећи успјех у својој 28 година дугој историји промовисања босанскохерцеговачког техничко-технолошког стваралачког потенцијала на свјетским изложбама“.

Менсура Пашић из Тузле добила је плакету и златну медаљу за „Цјевчицу за спајање наруквице са сатом“, као и Фикрет Алић, такође из Тузле, за „Флексибилни термо-акумулациони конвективни емитер“. Трећи лауреат Мерим Аличић из Живиница добио је оба признања за „Десулфуризатор за смањење загађења зрака из индивидуалних котловница“.

Скопски жири додијелио је оба признања и већ добро познатој иновацији треће иноваторске генерације породице Феризовић из Бихаћа (Самида Феризовић, Силмија Топољак-Феризовић и Харун Феризовић) за „Вертикалну вјетротурбину са самоподешавајућим стационарним лопатицама“, награђиваној ове године златним медаљама на изложбама од Нирнберга до Сеула, наводи се у саопштењу Асоцијације иноватора Босне и Херцеговине.

Златне медаље добили су: Бањалучанин Зоран Дујаковић за „Подводни пуњач гасовитих или течних медија“; Сарајлија Армин Хујић за „Прилагодљиви резервоар за бојлере“, Емсад Халиловић из Кладња за „Евакуатор цријевног садржаја“ и Цазињанин Хуснија Капић за „ЦНЦ машину за резање порозних материјала“.

Као значајнија признања, која су до сада добили, из Асоцијације иноватора БиХ наводе признања мароканског краља Хасана II, папе Ивана Павла II, Свјетске организације за интелектуалну својину, „Плакету Босне и Херцеговине“, признања Интернационалне лиге хуманиста, Међународног центра за мир, захвалницу Дирекције за европске интеграције БиХ, Руске академије наука и Државног секретаријата за европске послове Француске.