Сарајево: Конференција „Систем дисеминације технологије и улога права интелектуалне својине“

 

Сарајево, 1. јула 2015. – Конференција „Систем дисеминације технологије и улога права интелектуалне својине" одржаће се сутра, 2. јула у Сарајеву, у хотелу Холивуд (Hollywood), Др. Мустафе Пинтола 23, Илиџа.

Конференцију организује пројекат "Изградња капацитета Института за интелектуалну својину кроз успоставу информационо-едукационих центара (ИЕЦ) Института" који финансира Европска унија (ЕУ).

„Стручњаци који раде у организацијама, које се сматрају фацилитаторима иновације и трансфера технологија, треба да буду свјесни важности, функција и улоге интелектуалне и индустријске својине у иновацијама и трансферу технологије, међусобне повезаности ова два концепта и начина на који се они користе као конкретни алати“, наводи се у позиву организатора.

Конференција има за циљ да окупи све актере (укључујући представнике иновационих центара, МСП-а и кластера, универзитета и друге) и представника корисника на једном мјесту. Посебна пажња ће се посветити улогама информационо-едукационих центара у овом процесу, а биће представљен јасан скуп активности у којима информационо-едукациони центри могу подржати дисеминацију технологије.

Најбољи међународни познаваоци система дисеминације технологије и ИПР ангажмана ће одржати предавања на конференцији:  Владимир Јосифов, бивши директор Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO), који је један од најпознатијих имена у овој области, професор Хабип Асан, који ће представити најновија достигнућа у систему трансфера технологије у Турској, као и нову платформу коју је развио и покренуо Институт за патенте Турске, Јоханес Вернер из Завода за патенте Аустрије ће подијелити информације о иновационим услугама које је развио Завод за патенте Аустрије за јачање система трансфера/дисеминације технологије. Тренутно стање у Босни и Херцеговини на конференцији ће презентовати представници страна укључених у систем дисеминације технологије, наводи се у позиву организатора.

Дневни ред конференције можете погледати овдје.