Pokrenuta CLIP internet platforma za podizanje svijesti stvaralaca o njihovim pravima

 

Mostar, 20. novembra 2023. - Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Fondacija za svijest o muzičkim pravima (Music Rights Awareness Foundation) pokrenuli su novu internet platformu za podizanje svijesti stvaralaca o pravima intelektualnog vlasništva i povezanim praksama upravljanja, sa ciljem da im se prizna i pošteno nagradi njihov rad.

Platforma pod nazivom CLIP (Creators Learn Intellectual Property/Stvaraoci uče o intelektualnom vlasništvu) inovativna je, korisniku prilagođena i besplatna platforma za učenje koja će biti ispunjena odabranim sadržajem iskusnih muzičara i mentora koji će stvaraocima pomoći da donesu bolje poslovne odluke, saopćio je WIPO.

Stvaraoci širom svijeta proizvode muziku, umjetnost i druge sadržaje na rekordnim nivoima, a digitalna distribucija raste. Međutim, često im nedostaju ključne informacije za upravljanje njihovim pravima intelektualnog vlasništva i propuste adekvatnu zaslugu i nagradu za svoje djelo, posebno kada se konzumira online, što se CLIP-om želi ispraviti.

„Stvaraoci se oslanjaju na svoj talent i umjetničku viziju kako bi nam dali muziku, umjetnost, pjesmu i ples. Podržati ih ključno je za bogatstvo svakog društva i zemlje. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali da budu priznati i pošteno nagrađeni, kako bi mogli napredovati u svom radu i doprinosu društvu. CLIP će podržati stvaraoce znanjem i vještinama koje su im potrebne da pretvore svoju umjetničku strast u održivu profesiju“, izjavio je generalni direktor WIPO-a Daren Tang.

Do početka 2024. CLIP će biti dostupan na šest jezika, osiguravajući da se stvaraoci širom svijeta mogu lako koristiti njime, čak i dok su u pokretu. Sa samo pametnim telefonom na dohvat ruke, stvaraoci će imati trenutni pristup svim sadržajima CLIP-a, uključujući videozapise koji prikazuju etablirane stvaraoce koji dijele svoja lična iskustva.

„Iz prve ruke znam koliko je važno da stvaraoci znaju i upravljaju svojim pravima intelektualnog vlasništva. Danas je to bitan temelj za uspješnu karijeru u muzičkoj industriji. Srž CLIP-a je nepokolebljiva predanost stvaraocima. Pomaganje u razumijevanju složenosti kreativnih industrija omogućiće im da maksimalno povećaju vrijednost svojih kreacija“, istaknuo je Björn Ulvaeus, legendarna zvijezda ABBA-e i saosnivač Fondacije Music Rights Awareness sa sjedištem u Stockholmu, Švedska.

Prva verzija CLIP-a će se fokusirati na muzičku industriju, osnažujući korisnike da istraže ekosistem industrije, razumiju ulogu različitih pojedinaca koji su uključeni u plasiranje pjesme na tržište, shvate prava stvaralaca muzike i efikasno upravljanje pravima te još mnogo toga.

„CLIP pruža svijest o različitim stranama uključenim u muzičku industriju i njihovim funkcijama, kao i o pravima i odgovornostima stvaralaca. To znanje je preduslov da budu priznati i pošteno plaćeni za svoj rad“, izjavio je saosnivač i predsjednik Fondacije Music Rights Awareness Niclas Molinder.

CLIP je razvio WIPO za stvaraoce (WIPO for Creators), konzorcij koji su osnovali WIPO i Music Rights Awareness Foundation uz podršku ključnih organizacija dionika kreativne industrije.