U toku prijave na konkurse WIPO-a povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva, koji se obilježava 26. aprila, ove godine će se održati pod motom "Intelektualno vlasništvo i ciljevi održivog razvoja: Gradimo našu zajedničku budućnost uz inovacije i kreativnost".

Mostar, 24. januara 2024. - Svjetski dan intelektualnog vlasništva, koji se obilježava 26. aprila, ove godine će se održati pod motom „Intelektualno vlasništvo i ciljevi održivog razvoja: Gradimo našu zajedničku budućnost uz inovacije i kreativnost“.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) tom je prilikom otvorila konkurs za mala i srednja preduzeća i startupe iz svoje 193 članice, koji koriste intelektualno vlasništvo za poticanje rasta preduzeća, kao i za pozitivan društveni uticaj. Prijave su otvorene do 31. marta 2024.

Više o konkursu, uslovima prijave i nagradama možete pronaći na sljedećem linku: https://www.wipo.int/global-awards/en/how-to-apply.html

WIPO je takođe otvorio konkurs za mlade koji trebaju poslati video rad koji prikazuje kako pronalazač, stvaralac, preduzetnik ili lokalna zajednica u njihovoj blizini oblikuje bolju budućnost za sve pomoću inovacija, kreativnosti i prava intelektualnog vlasništva. Više na: https://www.wipo.int/web/ipday/2024-sdgs/video-competition Prijaviti se možete do 10. marta.

Države članice WIPO-a odredile su 2000-te godine 26. aprila – dan kada je 1970. godine WIPO-ova Konvencija stupila na snagu – kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva, sa ciljem povećanja opće svijesti i razumijevanja intelektualnog vlasništva.