Međunarodni sajam privrede u Mostaru: Održana konferencija o sistemu intelektualnog vlasništva na putu BiH u EU

Na konferenciji je predstavljen projekat „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva“, dok je druga tema konferencije bila „Perspektiva AI u sistemu intelektualnog vlasništva“
Međunarodni sajam privrede u Mostaru: Održana konferencija o sistemu intelektualnog vlasništva na putu BiH u EU

Mostar, 18. aprila 2024. – Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u saradnji sa projektom „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, koji finansira Evropska unija, održao je konferenciju pod nazivom „Sistem intelektualnog vlasništva na putu Bosne i Hercegovine u EU“. 

Na konferenciji, održanoj u četvrtak, 18. aprila u okviru 25. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, predstavljen je projekat „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva“, dok je druga tema konferencije bila „Perspektiva AI u sistemu intelektualnog vlasništva“.

„Tokom Sajma Institut, putem promotivnih materijala na svom štandu, nastoji pružiti informacije i odgovoriti svima na pitanja iz svoje nadležnosti. Ove godine učestvujemo na još jedan način. Naime, konferencijom na temu „Sistem intelektualnog vlasništva na putu Bosne i Hercegovine u EU“, predstavili smo aktivnosti projekta 'EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH'. Ovaj projekat naglašava posvećenost Evropske unije u pomoći Bosni i Hercegovini i podizanju njenoga okvira intelektualnog vlasništva da bi se postigli evropski standardi. Osnovni cilj projekta je usaglašavanje kompletne zakonske regulative sa normama, odnosno sa zakonodavstvom EU,“ izjavio je tim povodom Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. 

Pružajući potrebnu ekspertizu i podršku Institutu za intelektualno vlasništvo, kao i kreativnim industrijama u BiH, Evropska unija doprinosi usklađivanju zakonodavstva sa evropskim standardima i poboljšanju inovativnog ambijenta u BiH, kao i konkurentnosti privrede. 

„Iako je u tehnici prisutna već dosta dugo, umjetna inteligencija (AI) je u zadnjoj godini postala osnovna tema u području visokih tehnologija. Do sada je podneseno više od 3,5 miliona patentnih prijava u 90 zemalja koje se odnose na AI. Postoje brojne kontroverze vezane za narušavanje osnovnih postulata u homocentrično postavljenom sistemu intelektualnog vlasništva i to je povod za brojna razmatranja i sučeljavanja pogleda sa stanovišta filozofije, etike i komercijalnih očekivanja investitora. EU je u postupku donošenja uredbe o umjetnoj inteligenciji, čime će ova materija po prvi puta biti regulirana,“ rekao je Miodrag Marković, vođa projektnog tima, nakon što je održao predavanje na temu „Perspektiva AI u sistemu intelektualnog vlasništva“.

Dodao je kako budućnost ne samo da je počela, već je danas u punoj mjeri živimo, koliko god da toga možda nismo svjesni i naglasio da nešto što smo do sada vezali samo za naučno-fantastične filmove, postaje realnost, sa svim dobrim i lošim posljedicama.