Direktor Merdžo učestvuje u radu Diplomatske konferencije o genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju

Diplomatska konferencija, čiji je domaćin Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), završna je faza pregovora prije donošenja međunarodnog pravnog instrumenta
Direktor Merdžo učestvuje u radu Diplomatske konferencije o genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju

Ženeva, 13. maja 2024. – Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo učestvuje u radu Diplomatske konferencije o genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju, koja se održava u Ženevi od 13. do 24. maja.

Ova diplomatska konferencija, čiji je domaćin Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), završna je faza pregovora prije donošenja međunarodnog pravnog instrumenta. Budući instrument ima za cilj „povećati efikasnost, transparentnost i kvalitetu patentnog sistema“ i „spriječiti pogrešno odobravanje patenata za pronalaske koji nisu novi ili inventivni u pogledu genetskih resursa i tradicionalnog znanja povezanog sa genetskim resursima".

Oko 1.200 delegata, uključujući ministre u vladi, posmatrače i druge aktere iz cijelog svijeta pridružilo se „Diplomatskoj konferenciji“, koja će okruniti decenije pregovora među državama članicama WIPO-a o toj temi.

U govoru u kojem je pozdravio delegate u sjedištu WIPO-a u Ženevi, generalni direktor WIPO-a Daren Tang naglasio je historijsku prirodu pregovora i rekao: „Da budem iskren – pregovori neće biti laki. Pregovori koji se bave značajnim i važnim temama rijetko jesu. Ali pozivam sve vas da spojite strast s pragmatizmom i pokažete isti duh fleksibilnosti, prilagođavanja i konsenzusa koji nas je sada doveo do vrhunca doista značajnog sporazuma.“

Genetski resursi sadržani su u, na primjer, ljekovitom bilju, poljoprivrednim kulturama i životinjskim pasminama. Iako se sami genetski resursi ne mogu direktno zaštititi kao intelektualno vlasništvo (IV), pronalasci razvijeni pomoću njih mogu, najčešće putem patenta.

Neki genetski resursi takođe su povezani sa tradicionalnim znanjem kroz njihovu upotrebu i očuvanje od strane autohtonih naroda, kao i lokalnih zajednica, često tokom generacija. To se znanje ponekad koristi u naučnim istraživanjima i kao takvo može pridonijeti razvoju zaštićenog pronalaska.

„Na ovoj diplomatskoj konferenciji možemo pokazati da nema kontradikcije između robusnog i predvidljivog režima intelektualnog vlasništva – onog koji potiče inovacije, privlači ulaganja i pokreće istraživanja koja mijenjaju pravila igre – i onog koji odgovara na potrebe svih zemalja i njihovih zajednica svugdje, uključujući one iz starosjedilačkih naroda, kao i iz lokalnih zajednica. Inkluzivniji i raznovrsniji sistem intelektualnog vlasništva nije samo dinamičniji sistem, on je i jači sistem IV-a,” rekao je generalni direktor Tang.

WIPO trenutno upravlja sa 26 ugovora, uključujući osnovne dokumente globalnog sistema intelektualnog vlasništva koji datiraju s kraja 19. vijeka. Zadnji pregovori na sličnom visokom nivou u WIPO-u dogodili su se prije gotovo deset godina.