Svjetski dan intelektualnog vlasništva - 26. travnja

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u suradnji s projektom EU podrška pravima intelektualnog vlasništva (EUSIPR), kojeg financira Europska unija, obilježit će Svjetski dan intelektualnog vlasništva u petak, 26. travnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, s početkom u 11 sati

 

Svjetski dan intelektualnog vlasništva - 26. travnja 2024., obilježava se pod sloganom „Intelektualno vlasništvo i Ciljevi održivog razvoja: Gradimo našu zajedničku budućnost uz inovacije i kreativnost“, slaveći kreatore promjena diljem svijeta koji pokreću inovacije i kreativnost potrebne za postizanje Ciljeva održivog razvoja (SDG) Ujedinjenih naroda i izgradnju bolje i održivije budućnosti za sve.

U povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva 2024., generalni direktor WIPO-a Daren Tang razmišlja o važnosti intelektualnog vlasništva kao katalizatora za oslobađanje snage inovacije i kreativnosti za rješavanje zajedničkih globalnih izazova. Video poruku generalnog direktora WIPO-a Darena Tanga i dodatne sadržaje možete pogledati ovdje

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u suradnji s projektom EU podrška pravima intelektualnog vlasništva (EUSIPR), kojeg financira Europska unija, obilježit će Svjetski dan intelektualnog vlasništva u petak, 26. travnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, s početkom u 11 sati, kada će biti održana prezentacija dostignuća Instituta za intelektualno vlasništvo BiH u suradnji s EUSIPR projektom u 2023. godini, kao i panel pod nazivom „Intelektualno vlasništvo i Ciljevi održivog razvoja” te dodjela nagrada pobjednicima javnog natječaja na koji su se prijavili pojedinci, kompanije i nevladine organizacije koji imaju inovativne projekte, a putem kojih se ispunjavaju neki od Ciljeva održivog razvoja.   

Države članice WIPO-a odredile su 2000-te godine 26. travnja – dan kada je 1970. godine WIPO-ova Konvencija stupila na snagu – kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva, s ciljem povećanja opće svijesti i razumijevanja intelektualnog vlasništva.