Покренута CLIP интернет платформа за подизање свијести стваралаца о њиховим правима

 

Мостар, 20. новембра 2023. - Свјетска организација за интелектуалну својину (WIPО) и Фондација за свијест о музичким правима (Music Rights Awareness Foundation) покренули су нову интернет платформу за подизање свијести стваралаца о правима интелектуалне својине и повезаним праксама управљања, са циљем да им се призна и поштено награди њихов рад.

Платформа под називом CLIP (Creators Learn Intellectual Property/Ствараоци уче о интелектуалној својини) иновативна је, кориснику прилагођена и бесплатна платформа за учење која ће бити испуњена одабраним садржајем искусних музичара и ментора који ће ствараоцима помоћи да донесу боље пословне одлуке, саопштио је WIPO.

Ствараоци широм свијета производе музику, умјетност и друге садржаје на рекордним нивоима, а дигитална дистрибуција расте. Међутим, често им недостају кључне информације за управљање њиховим правима интелектуалне својине и пропусте адекватну заслугу и награду за своје дјело, посебно када се конзумира онлајн, што се CLIP-ом жели исправити.

„Ствараоци се ослањају на свој талент и умјетничку визију како би нам дали музику, умјетност, пјесму и плес. Подржати их кључно је за богатство сваког друштва и земље. Морамо учинити све што можемо како бисмо осигурали да буду признати и поштено награђени, како би могли напредовати у свом раду и доприносу друштву. CLIP ће подржати ствараоце знањем и вјештинама које су им потребне да претворе своју умјетничку страст у одрживу професију“, изјавио је генерални директор WIPO-а Дарен Танг.

До почетка 2024. CLIP ће бити доступан на шест језика, осигуравајући да се ствараоци широм свијета могу лако користити њиме, чак и док су у покрету. Са само паметним телефоном на дохват руке, ствараоци ће имати тренутни приступ свим садржајима CLIP-а, укључујући видеозаписе који приказују етаблиране ствараоце који дијеле своја лична искуства.

„Из прве руке знам колико је важно да ствараоци знају и управљају својим правима интелектуалне својине. Данас је то битан темељ за успјешну каријеру у музичкој индустрији. Срж CLIP-а је непоколебљива преданост ствараоцима. Помагање у разумијевању сложености креативних индустрија омогућиће им да максимално повећају вриједност својих креација“, истакнуо је Бјорн Улваеус, легендарна звијезда ABBA-е и кооснивач Фондације Music Rights Awareness са сједиштем у Штокхолму, Шведска.

Прва верзија CLIP-а ће се фокусирати на музичку индустрију, оснажујући кориснике да истраже екосистем индустрије, разумију улогу различитих појединаца који су укључени у пласирање пјесме на тржиште, схвате права стваралаца музике и ефикасно управљање правима те још много тога.

„CLIP пружа свијест о различитим странама укљученим у музичку индустрију и њиховим функцијама, као и о правима и одговорностима стваралаца. То знање је предуслов да буду признати и поштено плаћени за свој рад“, изјавио је кооснивач и предсједник Фондације Music Rights Awareness Никлас Молиндер.

CLIP је развио WIPO за ствараоце (WIPO for Creators), конзорцијум који су основали WIPO и Music Rights Awareness Foundation уз подршку кључних организација дионика креативне индустрије.