Међународни сајам привреде у Мостару: Одржана конференција о систему интелектуалне својине на путу БиХ у ЕУ

На конференцији је представљен пројекат „ЕУ подршка правима интелектуалне својине“, док је друга тема конференције била „Перспектива АИ у систему интелектуалне својине“.
Међународни сајам привреде у Мостару: Одржана конференција о систему интелектуалне својине на путу БиХ у ЕУ

Мостар, 18. априла 2024. – Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, у сарадњи са пројектом „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“, који финансира Европска унија, одржао је конференцију под називом „Систем интелектуалне својине на путу Босне и Херцеговине у ЕУ“. 

На конференцији, одржаној у четвртак, 18. априла у оквиру 25. Међународног сајма привреде у Мостару, представљен је пројекат „ЕУ подршка правима интелектуалне својине“, док је друга тема конференције била „Перспектива АИ у систему интелектуалне својине“.

„Током Сајма Институт, путем промотивних материјала на свом штанду, настоји пружити информације и одговорити свима на питања из своје надлежности. Ове године учествујемо на још један начин. Наиме, конференцијом на тему „Систем интелектуалне својине на путу Босне и Херцеговине у ЕУ“, представили смо активности пројекта 'ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ'. Овај пројекат наглашава посвећеност Европске уније у помоћи Босни и Херцеговини и подизању њенога оквира интелектуалне својине да би се постигли европски стандарди. Основни циљ пројекта је усаглашавање комплетне законске регулативе са нормама, односно са законодавством ЕУ,“ изјавио је тим поводом Јосип Мерџо, директор Института за интелектуалну својину БиХ. 

Пружајући потребну експертизу и подршку Институту за интелектуалну својину, као и креативним индустријама у БиХ, Европска унија доприноси усклађивању законодавства са европским стандардима и побољшању иновативног амбијента у БиХ, као и конкурентности привреде. 

„Иако је у техници присутна већ доста дуго, умјетна интелигенција (АИ) је у задњој години постала основна тема у подручју високих технологија. До сада је поднесено више од 3,5 милиона патентних пријава у 90 земаља које се односе на АИ. Постоје бројне контроверзе везане за нарушавање основних постулата у хомоцентрично постављеном систему интелектуалне својине и то је повод за бројна разматрања и сучељавања погледа са становишта филозофије, етике и комерцијалних очекивања инвеститора. ЕУ је у поступку доношења уредбе о умјетној интелигенцији, чиме ће ова материја по први пута бити регулисана,“ рекао је Миодраг Марковић, вођа пројектног тима, након што је одржао предавање на тему „Перспектива АИ у систему интелектуалне својине“.

Додао је како будућност не само да је почела, већ је данас у пуној мјери живимо, колико год да тога можда нисмо свјесни и нагласио да нешто што смо до сада везали само за научно-фантастичне филмове, постаје реалност, са свим добрим и лошим посљедицама.