Свјетски дан интелектуалне својине - 26. април

Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, у сарадњи са пројектом ЕУ подршка правима интелектуалне својине (ЕУСИПР), који финансира Европска унија, обиљежиће Свјетски дан интелектуалне својине у петак, 26. априла у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче у Мостару, са почетком у 11 часова

 

Свјетски дан интелектуалне својине - 26. априла 2024., обиљежава се под слоганом „Интелектуална својина и Циљеви одрживог развоја: Градимо нашу заједничку будућност уз иновације и креативност“, славећи креаторе промјена диљем свијета који покрећу иновације и креативност потребне за постизање Циљева одрживог развоја (СДГ) Уједињених нација и изградњу боље и одрживије будућности за све.

У поводу Свјетског дана интелектуалне својине 2024., генерални директор WIPO-а Дарен Танг размишља о важности интелектуалне својине као катализатора за ослобађање снаге иновације и креативности за рјешавање заједничких глобалних изазова. Видео поруку генералног директора WIPO-а Дарена Танга и додатне садржаје можете погледати овдје

Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, у сарадњи са пројектом ЕУ подршка правима интелектуалне својине (ЕУСИПР), који финансира Европска унија, обиљежиће Свјетски дан интелектуалне својине у петак, 26. априла у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче у Мостару, са почетком у 11 часова, када ће бити одржана презентација достигнућа Института за интелектуалну својину БиХ у сарадњи са ЕУСИПР пројектом у 2023. години, као и панел под називом „Интелектуална својина и Циљеви одрживог развоја” те додјела награда побједницима јавног конкурса на који су се пријавили појединци, компаније и невладине организације који имају иновативне пројекте, а путем којих се испуњавају неки од Циљева одрживог развоја.   

Државе чланице WIPO-а одредиле су 2000-те године 26. април – дан када је 1970. године WIPO-ова Конвенција ступила на снагу – као Свјетски дан интелектуалне својине, у циљу повећања опште свијести и разумијевања интелектуалне својине.