Институт у Мостару обиљежио Свјетски дан интелектуалне својине: „Градимо заједничку будућност иновативношћу и креативношћу“

Институт у Мостару обиљежио Свјетски дан интелектуалне својине: „Градимо заједничку будућност иновативношћу и креативношћу“

Мостар, 26. април 2024. – Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине обиљежио је 26. априла у Мостару Свјетски дан интелектуалне својине, који се обиљежава сваке године са циљем подизања свијести о улози коју права интелектуалне својине имају у потицању иновација и креативности.

Уз стручњаке из области интелектуалне својине, представнике академске заједнице, истраживаче, иноваторе, правне стручњаке и представнике различитих индустрија који се баве том темом, обиљежавању се придружио и Синиша Шешум, шеф канцеларије Унеско, канцеларија Антена у Сарајеву, БиХ како би, у име Уједињених нација у БиХ, присутнима приближио концепт интелектуалне својине и Циљева одрживог развоја УН-а, што је уједно и тема овогодишњег догађаја.

„Овај дан обиљежава се на иницијативу Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) од 2000. године, а као датум обиљежавања одабран је 26. април, будући да је на тај дан 1970. године на снагу ступила Конвенција о оснивању Свјетске организације за интелектуалну својину. Ове године нагласак је на односу интелектуалне својине и УН Циљева одрживог развоја, под слоганом „Градимо заједничку будућност иновативношћу и креативношћу“, овим поводом је рекао Јосип Мерџо, директор Института за интелектуалну својину БиХ и нагласио да, кроз пројекат „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“, Европска унија помаже нашој земљи да ојача управљање правима интелектуалне својине, те да ЕУ и Институт заједнички раде на подизању свијести, али и на јачању комплетног система интелектуалне својине.

Како би се присутнима представиле повезнице Циљева одрживог развоја и интелектуалне својине, одржана је панел дискусија у којој су учествовали  Ајла Карајко, оснивачица великог броја стартапа и стручњакиња на пољу развоја бизниса, Ајла Суботић из VRX Immersive Museum Сарајево и Јосип Мерџо, директор Института, док је панел модерирао др. Лука Новак, кључни стручњак пројекта ЕУСИПР.

Ове године Институт за интелектуалну својину БиХ позвао је бх. иноваторе (компанија, старт уп или појединац) да учествују у јавном конкурсу и представе свој пројекат за који сматрају да најбоље одражава однос интелектуалне својине Циљева одрживог развоја (зелени патенти, одрживи жигови и сл.), тако да су овом приликом додијељене и годишње награде Института за интелектуалну својину БиХ.

Добитници награда су Борис Трогранчић из Удружења за развој руралног туризма у БиХ – Алтерурал, Ана Лојић из Удружења иноватора Града Бања Лука и Борко Бабаљ, Асоцијација иноватора БиХ.

Овогодишња конференција организована је у склопу пројекта „ЕУ подршка правима интелектуалне својине”, који Европска унија финансира са 1,8 милиона еура за унапрјеђење система заштите интелектуалне својине у БиХ у складу са стандардима ЕУ.

Тим поводом, Миодраг Марковић, вођа пројектног тима је казао да је ширење свијести о важности интелектуалног власништва једна од компоненти пројекта, те да га изузетно радује што се и академска заједница, по први пут, самостално ангажовала да својим студентима приближи ову важну тему.

„Ово је била још једна прилика да пројекат најширој јавности укратко представи шта је све у сарадњи са Институтом за интелектуалну својину до сада урађено. Најважнији резултат су свакако нацрти девет закона из области интелектуалне својине чиме је урађено максимално могуће усклађивање са релевантним прописима Европске уније, што представља једну од битних компоненти пута БиХ ка Европској унији.“, закључио је Марковић.