Извршни директор ЕУИПО-а упутио честитку Институту на спровођењу ЦП5

„Ово постигнуће још је један примјер напора ваше земље да националне системе жигова и дизајна усклади са европским стандардима и праксама", наводи се, између осталог, у честитци извршног директора ЕУИПО-а.

Аликанте, 6. јуна 2024. – Извршни директор Завода за интелектуалну својину Европске уније (ЕУИПО) Жоао Неграо упутио је честитку Институту за интелектуалну својину Босне и Херцеговине на усвајању заједничке праксе у вези са неразликовним/слабим елементима жигова приликом процјене вјероватности забуне (ЦП5).

„Ово постигнуће још је један примјер напора ваше земље да националне системе жигова и дизајна усклади са европским стандардима и праксама како би се повећала транспарентност, правна сигурност и предвидљивост за добробит корисника интелектуалне својине, носилаца права и испитивача интелектуалне својине“, наводи се у честитци извршног директора ЕУИПО-а. 

Институт за интелектуалну својину БиХ објавио је 17. маја на службеним језицима Босне и Херцеговине документ Заједничка пракса у вези са релативним разлозима за одбијање (утицај неразликовних/слабих елемената), као резултат удружених напора Института и ЕУИПО-а да пронађу заједничке тачке са критеријима наведеним у ЦП5.

Извршни директор Неграо нагласио је да је Институт важан партнер за ЕУИПО те да се радује наставку сарадње у подручјима у којима би се снажно партнерство могло додатно учврстити, као што је развој нових заједничких пракси, интеграција ЕУИПН алата или изградња мреже интелектуалне својине међу партнерима са Балкана.

Завод за интелектуалну својину Европске уније (ЕУИПО) агенција је Европске уније (ЕУ) одговорна за управљање жиговима ЕУ (ЕУТМ), регистрираним дизајном Заједнице (РЦД), ознакама географског поријекла (ГИ) за занатске и индустријске производе и европску и међународну сарадњу у подручју интелектуалне својине, као и за Европски опсерваториј за кршење права интелектуалне својине.